Használati és kezelési útmutatók, leírások

A LŐFEGYVER-BIZTONSÁG 10 SZABÁLYA

1: TARTSA MINDIG BIZTONSÁGOS IRÁNYBAN A CSŐTORKOLATOT
Ez a legalapvetőbb biztonsági szabály. Ha mindenki olyan óvatosan kezelne egy lőfegyvert, hogy a csőtorkolat soha ne mutasson semmire (senkire), amelyet nem szándékozna meglőni, akkor gyakorlatilag nem történnének lőfegyveres balesetek. Ez ilyen egyszerű, és csak Önön múlik.
Soha ne tartsa fegyverét olyanra, amelyet nem szándékozik lőni. Ez különösen fontos a lőfegyver töltése és ürítése esetén. Véletlen elsülés esetén nem fordulhat elő sérülés, amíg a csőtorkolat biztonságos irányba mutat.
A biztonságos irány olyan irányt jelent, amelyben a lövedék senkit nem találhat el, figyelembe véve az esetleges gurulatokat és azt a tényt, hogy a lövedékek behatolhatnak a falakba és a mennyezetbe. A biztonságos irány lehet „felfelé”, vagy „lefelé”, de sohasem mutathat senki vagy semmi olyan irányába, amelyet nem célnak szánnak. Soha ne irányítsa a fegyvert nem biztonságos célpontra, még akkor sem, ha „száraz gyakorlás” van egy töltetlen fegyverrel.
Tegye szokássá, hogy mindig tudja pontosan, hová mutat a fegyver csőtorkolata, és hogy kontrollálni tudja a csőtorkolat irányát, még akkor is, ha elesik vagy megbotlik. Ez az Ön felelőssége.
2: A TŰZFEGYVEREKET HASZNÁLATON KÍVÜL ÜRÍTVE KELL TARTANI
A lőfegyvereket csak akkor szabad betölteni, ha a vadászterületen vagy a lőtéren van, és készen áll a lövésre. Ha nem használják, a lőfegyvereket és a lőszereket biztonságos helyen, egymástól elkülönítve kell tárolni. Az Ön felelőssége, hogy megakadályozza a gyermekek és illetéktelen felnőttek hozzáférését a lőfegyverekhez vagy lőszerekhez.
Ürítse a fegyvert, amint végzett. Töltött fegyvernek nincs helye autóban, teherautóban vagy épületben. A lövészet/vadászat befejezése után azonnal ürítse a fegyvert, még mielőtt autóba teszi, szállására vagy otthonába viszi.
Valahányszor lőfegyvert vesz kézbe, vagy átad valakinek, hajtson végre töltetlenség ellenőrzést. Soha ne feltételezze, hogy a fegyver töltetlen - ellenőrizze magad! Ez a tapasztalt fegyverkezelő jelének számít!
Soha ne lépjen át kerítést, ne másszon fel fára, vagy magaslesre, és ne tegyen semmilyen bizonytalan mozdulatot töltött fegyverrel. Míg a terepen van lesznek olyan esetek, amikor a józan ész és a lőfegyverek biztonságának alapvető szabályai megkövetelik, hogy a maximális biztonság érdekében ürítse a fegyvert. Soha ne húzza vagy tolja a töltött lőfegyvert maga vagy más személy felé. Soha nincs mentség arra, hogy töltött fegyvert tartson fegyvertáskában, nem hordott tokban. Ha kétségei vannak, végezzen töltetlenség ellenőrzést!
3: NE TÁMASZKODJON A FEGYVERE BIZTOSÍTÓJÁRA
Kezeljen minden fegyvert úgy, mintha bármikor lőhetne. Minden fegyver biztosítója egy olyan mechanikus eszköz, amely, mint minden ilyen eszköz, a lehető legrosszabb időben működésképtelenné válhat. Ezenkívül tévedésből a fegyver lehet tűzkész állapotban akkor is, ha Ön azt gondolja, hogy biztosítva van. A biztosító kiegészíti a fegyverek megfelelő kezelését, de nem helyettesítheti a józan észt. Soha nem szabad gondatlanul kezelni a fegyvert, és feltételezni, hogy a fegyver nem fog lőni, csak azért, mert a biztosító be van kapcsolva.
Soha ne érjen a lőfegyver elsütő billentyűjéhez, amíg valóban nem szándékozik lőni. Töltés vagy ürítés közben tartsa távol az ujjait az elsütő billentyűtől. Soha ne húzza meg a az elsütő billentyűt a biztosító biztosított helyzetében vagy ha bárhol a „biztosított” és a „tűz” közötti helyzetben van. Lehetséges, hogy a fegyver bármikor, akár később is képes lőni, amikor kibiztosít, anélkül, hogy érintené a billentyűt.
Soha ne helyezze a biztosítót a pozíciók közé, mivel a félbiztonság nem biztonságos. Tartsa a fegyvert biztosított állapotban, amíg teljesen készen nem áll a lövésre.
A biztonság helyzetétől függetlenül minden olyan ütés vagy rázkódás, amely elég erős ahhoz, hogy működtethesse a fegyver elsütő mechanizmusát, lövést okozhat. Ez akkor is megtörténhet, ha az elsütő billentyűt nem érinti meg, például fegyvert leesik. Soha ne támasszon egy csőre töltött fegyvert semmilyen tárgyra, mert mindig fennáll annak a lehetősége, hogy eldől vagy elcsúszik a helyzetéből, és elegendő erővel leesik. Csak abban az esetben lehet teljesen biztos abban, hogy a fegyver nem tud lőni, ha az zár nyitva van és teljesen üres. Soha ne hagyatkozzon csak a fegyvere biztosítójára. Ön és a megtanult biztonságos fegyverkezelési eljárások jelentik a fegyvere elsődleges biztonságát.


4: LÁSSA TISZTÁN A CÉLT, ÉS AMI MÖGÖTTE VAN
Senki sem hívhat vissza lövést. Miután lőtt egy fegyverrel, már nem tudja irányítani, hogy hová essen a lövés vagy mi fog meglőni. Ne lőjön, hacsak nem tudja pontosan, mi lesz a lövés eredménye. Ügyeljen arra, hogy a golyója ne sértsen meg senkit vagy semmit, ami a célpontja mögött van. Ha egy mozdulatra vagy zajra lő anélkül, hogy teljesen biztos lenne abban, mire lő, az mások biztonságának a figyelmen kívül hagyását jelenti. Egyetlen cél sem olyan fontos, hogy ne tudjon időt szánni arra mielőtt meghúzza a billentyűt, hogy teljesen biztos lehessen a célpontban, és hol áll meg a lövedék.
Ne feledje, hogy még egy .22 Short lőszer is képes 2 kilométernél nagyobb távolságot megtenni, és egy nagy sebességű lőszer, például egy 30-06, 5 kilométernél is tovább tudja küldeni a lövedékét. A sörétek több mint 500 métert is megtehetnek, a gyöngygolyó hatótávolsága pedig elérheti az egy kilométert.
Ne feledkezzen meg arról, hogy a lövedék milyen messzire juthat el, ha elkerüli a tervezett célt vagy ha gurulatot kap.
5: HASZNÁLJON MEGFELELŐ LŐSZERT
Komoly felelőssége, hogy csak a megfelelő lőszert használja a lőfegyverhez. Olvassa el és vegye figyelembe az összes figyelmeztetést, beleértve azokat is, amelyek a fegyver használati útmutatójában és a lőszer csomagolásán találhatók.
Nem megfelelő vagy helytelen lőszer használata tönkre teheti a fegyvert és súlyos személyi sérüléseket okozhat. Egyetlen egy nem megfelelő kaliberű lőszer a fegyver roncsolásához vezethet, és csak egy másodpercbe kerül ellenőriznie mindegyiket, amikor betölti. Ügyeljen arra, hogy az Ön által használt lőszer megfeleljen a fegyver használati útmutatójában szereplő specifikációknak és a lőfegyveren a gyártó jelöléseinek.
A lőfegyvereket a gyárilag töltött lőszerek szabványai alapján tervezik, gyártják és tesztelik. A gyári töltetek által előidézett nyomástól vagy a jó hírű kézi töltési kézikönyvekben meghatározott alkatrész-ajánlásoktól eltérően töltött vagy újratöltött lőszerek veszélyesek lehetnek, súlyos károkat okozhatnak a fegyverekben és súlyos sérüléseket okozhatnak a lövésznek. Ne használjon nem megfelelő újra töltést vagy ismeretlen alkatrészekből készült lőszert.
A nagyon nedves vagy a vízbe merült lőszert biztonságos módon kell megsemmisíteni. Ne permetezzen olajat vagy oldószereket a lőszerekre, és ne tegyen lőszert túlzottan kent lőfegyverekbe. Gyenge gyújtás, nem kielégítő teljesítmény vagy a lőfegyver károsodása, valamint önmagának vagy másoknak okozott sérülés lehet az ilyen lőszerek használatából.
Alakítsa ki azt a szokást, hogy megvizsgálja a fegyverébe helyezett minden lőszert. Soha ne használjon sérült vagy nem megfelelő lőszert - a megtakarított pénz nem éri meg az esetleges sérülés vagy pusztulás veszélyét.
6: HA A FEGYVERE NEM SÜTI EL A LŐSZERT AZ ELSÜTŐBILLENTYŰ ELHÚZÁSAKOR, KEZELJE AZT ÓVATOSAN
Előfordulhat, hogy a lőszer nem sül el, amikor a billentyűt meghúzzák. Ha ez bekövetkezik, tartsa a csőtorkolatot biztonságos irányban. Tartsa az arcát távol a csőfartól. Ezután óvatosan nyissa ki a zárat, ürítse a lőfegyvert és biztonságos módon dobja el a patront.
Amikor van lőszer a töltényűrben, a fegyver be van töltve és készen áll a lövésre, még akkor is, ha megpróbál lőni, és nem működött el. Bármikor beindulhat, ezért mindig emlékeznie kell az 1. szabályra, és figyelnie kell a csőtorkolatot!
A lőfegyverekkel rosszul szellőző helyeken történő lövészet, a lőfegyverek tisztítása vagy a lőszerek kezelése ólomnak és más olyan anyagoknak való kitettséget eredményezhet, amelyekről ismert, hogy születési rendellenességeket, reproduktív károsodást és más súlyos testi sérüléseket okozhatnak. Mindig legyen megfelelő szellőzés. Az kitettség után alaposan mosson kezet.
7: LÖVÉS KÖZBEN MINDIG VISELJEN SZEM, - ÉS FÜLVÉDŐ ESZKÖZT
Minden lövőnek védőszemüveget és valamilyen típusú hallásvédőt kell viselnie lövés közben. A lövés hanghatása károsíthatja a hallást, és elengedhetetlen a megfelelő látásvédelem is. A védőszemüvegek védenek a gallyaktól, a leeső sörétektől, az agyagkorong törmelékeitől és a ritkán előforduló, a lőfegyverek hibás működéséből adódható sérülésektől. A szemvédő viselése a fegyverek szétszerelésekor és tisztításakor megakadályozza, hogy a rugók, rugófeszítő alkatrészek, oldószerek vagy más szerek érintkezzenek a szemével. A szem- és fülvédők széles választéka áll rendelkezésre. Soha egyetlen sportlövő, hobby lövész vagy vadász sem maradhat nélkülük.
A lövészet biztonsági szabályai többnyire arra szolgálnak, hogy megvédjék Önt és a környezetében lévő embereket, de EZ a szabály kizárólag az Ön védelmére szolgál. Ezenkívül a hallás és a szem védelme megkönnyíti a lövészetet, és javítja a lövészsport élvezetét.
8: A LÖVÉSZET/VADÁSZAT MEGKEZDÉSE ELŐTT GYŐZŐDJÖN MEG ARRÓL, HOGY FEGYVERE CSÖVE TISZTA, AKADÁLYMENTES
Mielőtt betöltené a lőfegyvert, nyissa meg az zárszerkezetet, és győződjön meg arról, hogy a töltényűrben vagy tárban nincs lőszer. Győződjön meg arról, hogy a cső akadálymentes. Még egy kis sár, hó, a felesleges kenőolaj vagy zsír a furatban is veszélyesen megnövekedett nyomást okozhat, ami a fegyvercső kidudorodásához vagy akár felrepedéséhez, robbanásához vezethet, ami sérülést okozhat a lövésznek és a körülállóknak. Tegye szokássá a csőfurat megtisztítását, és közvetlenül a lövészet megkezdése előtt tisztító rúddal ellenőrizze az akadályokat. Ha a lövés zaja vagy visszarúgása gyengének tűnik, vagy nem tűnik elég "helyesnek", azonnal hagyja abba a tüzelést, és feltétlenül ellenőrizze, hogy nincs-e akadály vagy lövedék a csőben.
Ha egy kisebb kaliberű patront tölt be egy lőfegyverbe (például egy 20-as méretű sörétet egy 12-es sörétes puskában), akkor a kisebb patron beleeshet a csőbe, és akadályként viselkedhet, ha megfelelő méretű patront kilőnek. Ez a fegyvercső felrepedését vagy még rosszabbat okozhat. Ez valóban olyan eset, amikor a „sietség hulladékot eredményez”. Könnyedén elkerülheti ezt a fajta balesetet, ha fokozott figyelmet fordít a lőfegyverbe helyezett minden egyes lőszerre.
9: NE VÁLTOZTASSA MEG VAGY MÓDOSÍTSA A FEGYVERÉT, ÉS A FEGYVEREKET RENDSZERESEN TARTSA KARBAN
A lőfegyverek bonyolult szerkezetek, amelyeket a szakértők úgy terveztek, hogy eredeti állapotukban megfelelően működjenek. A lőfegyver bármilyen módosítása vagy módosítása a gyártás után veszélyessé teheti a fegyvert, és általában érvényteleníti a gyári garanciákat. Ne veszélyeztesse saját vagy mások biztonságát azzal, hogy megváltoztatja bármely lőfegyver elsütőszerkezetét, zárszerkezetét, biztonsági vagy egyéb szerkezeti elemét, vagy képzetlen személyeknek engedi megjavítani vagy módosítani a fegyvert. Ilyenkor általában tönkretesznek egy drága fegyvert. Ne tegye ezt!
A fegyvere olyan mechanikus eszköz, amely nem fog örökké tartani, és kopásnak van kitéve. Mint ilyen, időszakos ellenőrzést, beállítást és szervizelést igényel. Az ajánlott szervizelési eljárást ellenőrizze a lőfegyver gyártójánál.
10: ISMERJE MEG AZ HASZNÁLATÁBAN LEVŐ TŰZFEGYVER MECHANIKAI ÉS KEZELÉSI JELLEMZŐIT
Nem minden lőfegyver egyforma. A lőfegyverek hordozásának és kezelésének módja az egyes fegyverek mechanikai jellemzőitől függően változik. Mivel a fegyverek nagyon különbözőek lehetnek, soha ne kezeljen semmilyen lőfegyvert anélkül, hogy alaposan megismerkedne az adott típusú lőfegyverrel, az adott lőfegyver biztonságos töltésének, ürítésének, hordásának és kezelésének szabályaival, valamint a lőfegyverek biztonságos kezelésének szabályaival. általánosságban.
Például sok kézifegyver-gyártó azt javasolja, hogy a fegyvert mindig leeresztett kakassal, csőre töltetlenül hordják. Ez különösen igaz a régebbi single action revolverekre, de ugyanúgy vonatkozik néhány kettős működésű revolverre vagy félautomata pisztolyra. Mindig olvassa el és alkalmazza a fegyverrel kapott használati utasítás. Amennyiben elvesztette kézikönyvet, szerezzen be.
A fegyver birtoklása teljes munkaidős feladat. Nem lehet találgatni; nem felejtheti el. Tudnia kell a lőfegyver biztonságos használatát, kezelését és tárolását. Ne használjon semmiféle lőfegyvert anélkül, hogy teljesen megértené annak sajátos jellemzőit és biztonságos használatát. NEM LÉTEZIK BOLONDBIZTOS FEGYVER.

ROSSI MONTENEGRO TURKEY SÖRÉTESPUSKA HASZNÁLATI UTASÍTÁS KIVONATA

Figyelem: a fegyver acélsörét és gyöngygolyó lövésére nem alkalmas.

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ
1. Ezek a fegyverek ütésátadó-elemmel ellátott elsütőszerkezettel szereltek. A kakas első, nyugalmi helyzetében nem meghúzott elsütőbillentyű esetében nincs fizikai érintkezés a kakas ütőfelülete és az ütőszeg között.
2. A fegyver szállítása/vitele közben az biztosított állapotban kell, hogy legyen, és a kakasnak nyugalmi (első) pozícióban kell lennie.
3. Amikor kézzel leghátsó pozícióba húzzuk a kakast (megfeszítjük), az ütésátadó-elem felemelkedik, és a kakas és az ütőszeg között helyezkedik el. Az elsütőbillentyű meghúzásakor a kakas megüti az ütésátadó-elemet, mely rácsap az ütőszeg végére, ami elsüti a lőszert. Az elsütőbillentyű előre engedésekor az ütésátadó elem visszasüllyed alaphelyzetébe, meghagyva a hézagot a kakas és az ütőszeg között.
MANUÁLIS BIZTOSÍTÓ
1. A biztosító kar a kakas bármely állásánál biztosított állásba kapcsolható, a kar óramutató-járásával megegyező irányba forgatásával. Ekkor takarni fogja a piros jelölést.
2. A biztosító a kakas megfeszített állapotában kibiztosítható a kar óramutató járásával ellentétes irányba mozgatásával. Ekkor kitakarja a zöld „S” jelet, és láthatóvá teszi a piros pontot.
A FEGYVER MEGTÖLTÉSE
1. A fegyver biztosított állapotában, biztonságos irányba tartott csőtorkolattal nyomja le a nyitókart, és törje le a fegyvercsövet.
2. Helyezze a megfelelő lőszert a töltényűrbe. A kaliberjel megtalálható a csövön.
3. Csukja vissza a csövet, amely rázár a tokszerkezetre.
SZÉTSZERELÉS ÉS ÖSSZESZERELÉS
1. Győződjön meg a fegyver töltetlenségéről.
2. Csavarja ki a szíjkengyelt az előagyon a csőből. Vegye le az előagyat a csőről. Nyomja le a nyitókart, és vegye le a csövet a tokról.
3. Összeszerelés fordított sorrendben.

ROSSI PUMA R92 használati utasítás kivonat

Figyelmeztetés: soha ne használjon „+P+” lőszert a fegyverhez.

MANUÁLIS BIZTOSÍTÓ
A fegyver a kakas működésére ható manuális biztosítóval készül – használja azt!
A fegyver biztosítása: A biztosító kart el kell forgatni az óramutató járásával ellentétes irányba, teljesen úgy, hogy a kar eltakarja a piros pontot.
A biztosító kar elforgatható az óra járásával ellentétes irányba a biztosított helyzetbe, amikor a kakas a leghátsó, megfeszített helyzetben van, és akkor is, amikor félállásban van. A félállás helyzet a megfeszített és nyugalmi állás között van. A félállás eléréséhez húzza a kakast a nyugalmi helyzetéből hátra, amíg meg nem hallja a nyugasz jellemző hangját.
MEGJEGYZÉS: amikor a kakas félállásban van az elsütőbillentyű is blokkolva van és nem aktiválható.
MEGJEGYZÉS: ez a helyzet nem helyettesíti a manuális biztosítót, sem a biztonságos, gondos fegyverkezelést.
Ha biztonságosan le akarja feszteleníteni a kakast a teljesen megfeszített helyzetből, biztosítsa be a fegyvert a fent leírtak szerint és a kakast – a csőtorkolatot biztonságos irányba tartva - lassan és óvatosan engedje előre egy keveset, miközben az elsütőbillentyűt meghúzva tartja. Engedje el a billentyűt és lassan eressze a kakast tovább, amíg el nem éri a félállás helyzetet.
A FEGYVER TÖLTÉSE
A fegyvert a tok jobb oldalán elhelyezkedő töltőnyíláson keresztül kell megtölteni. Vegye figyelembe, hogy a töltőnyílást egy porvédő töltőkapu takarja.
Tartsa a fegyvert biztonságos irányba, győződjön meg arról, hogy a kakas nincs megfeszítve, és hogy a kulcs nyugalmi helyzetében a tusnál, a zárszerkezet pedig zárt állapotban van.
Lassan és óvatosan tolja be a töltényt a töltőkapun keresztül addig, hogy teljesen a tokon belülre kerüljön. A tár maximális befogadóképességéig bármilyen mennyiségű lőszer tárazható.
LÖVÉSZET
A töltött tárú fegyvert a célpontra irányítva az alsókulcsot teljesen előre, majd hátra mozgatjuk. Ezzel a mozdulattal ürítjük a tölténykamrában esetlegesen lévő lőszert, vagy hüvelyt, új lőszert töltünk a töltényűrbe, és megfeszítjük az elsütőszerkezetet. Ekkor a fegyver töltött és felhúzott állapotba kerül.
Amikor a zár teljesen zárt állapotba kerül célozzon, biztosítsa ki a fegyvert és húzza meg az elsütőbillentyűt.
A FEGYVER ÜRÍTÉSE
A fegyver ürítéséhez biztosítsa be azt, és az elsütőbillentyű érintése nélkül folyamatosan mozgassa előre-hátra a kulcsot, amíg az utolsó lőszert is ki nem üríti a fegyver.

Biztonsági adatlap

Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig

SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 1/17 oldal
I. AZONOSÍTÁS
1.1 Termék azonosítás

Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig

1.2 – Termék használata: Központi gyújtású pisztolyok, revolverek és puskák .500 kaliberig
1.3 Gyártó
CBC - COMPANHIA BRASILEIRA DE CARTUCHOS
Av. Humberto de Campos, 3220
09426-900 – Riberirao Pires – SP – Brasil
Telefon: 55-11-2139-8200
Fax : 55-11-2139-8426
24 órás vészhelyzeti reagálás: 55-11-2139-8450

2. KOCKÁZAT AZONOSÍTÁS
• besorolás és jelölés: Veszélybesorolási osztály: Robbanóanyag
Veszélybesorolási kategória: 1.4









Biztonsági adatlap

Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig

SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 2/17 oldal

A helyes jelölés elemei
Piktogrammok:
Jelszó: Figyelmeztetés
Veszély megnevezése: H204 Tűz vagy robbanásveszély
Elővigyázatossági intézkedések: P210 – Hőtől, meleg felületektől, szikrától, nyílt lángtól és egyéb gyújtóanyagtól távoltartani. Dohányzás tilos
P240 – A csomagolást és a befogadó eszközöket rögzíteni és földelni
P250 Ne tegye ki reszelésnek, súrlódásnak, mechanikai behatásnak
P280 Védőkesztyű/vésőruházat, szem és arcvédő eszköz használata kötelező
Elővigyázatossági válaszintézkedések: P370 + P380 Tűz esetén: A terület kiürítése
Tárolási előírások: P401 – Eredeti csomagolásban tárolandó
Ártalmatlanítási előírások: P501 – A lőszereket vízzel telt edényben, lehetőleg mosószer hozzáadásával, mely nedvesítő közegként funkcionál, kell ártalmatlanítani.

3. ÖSSZETÉTEL/ TÁJÉKOZTATÁS AZ ÖSSZETEVŐKRŐL
VESZÉLYES ÖSSZETEVŐ CAS No
EC No KONCENTRÁCIÓTARTOMÁNY A LŐSZERBEN
Réz 7440-50-8
231-159-6 12-65
Cink 744-66-6
231-175-3 5 - 28
Ólom 231-100-4
7439-92-1 15 - 77





Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 3/17 oldal
VESZÉLYES ÖSSZETEVŐ CAS No
EC No KONCENTRÁCIÓTARTOMÁNY A LŐSZERBEN
Antimon 231-146-5
7440-36-0 0.1 – 0.4
Nitrocellulóz 603-037-01-3
9004-70-0 2 – 11
Nitroglicerin 55-63-0
200-240-8 0.01 – 2
Grafitpor 231-955-3
7782-42-5 0.01 – 1
Bárium peroxid 215-128-4
1304-29-6 0.01 – 0.6
Difenil-amin 204-539-4
122-39-4 0.1 – 0.2
Dinitrotoluol 246-836-1
25321-14-6 1 – 2
Tributil-citrát 201-071-2
77-94-1 0.05 – 2.5
Kalcium-karbonát 207-439-9
471-34-1 0.01 – 0.1
Kálcium-rezinát 232-694-8
9007-13-0 0.03 – 0.1
Nátrium-szulfát 231-820-9
7757-82-6 <0.01 – 0.1
Nátrium-karbonát 497-19-8
207-838-8 <0.01 – 0.1
Kálium-nitrát 231-818-8
7757-79-1 <0.01 – 0.1
Centralite I
(1,3 dietil-1-3 difenil karbamid) 201-645-2
85-98-3 0.06 – 0.2
Kálium-szulfát 231-915-5
7778-80-5 0.03 – 0.1
Bárium-nitrát 233-020-5
10022-31-8 0.04 – 1.3
Alumínium por 231-072-3
7429-90-5 0.01 – 0.02
Antimonszulfid 215-713-4
1345-04-6 0.02 – 0.04
Ólomstifnát 239-290-0
15245-44-0 0.02 – 0.8
Tetracén NAD
109-27-3 0.01 – 0.04
Stroncium-peroxid 215-159-0
1314-18-7 0.02 – 0.3
Ón-dioxid 242-159-0
18282-10-5 <0.01 – 0.02



Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 4/17 oldal
VESZÉLYES ÖSSZETEVŐ CAS No
EC No KONCENTRÁCIÓTARTOMÁNY A LŐSZERBEN
Poliuretán gyanta 202-966-0
101-68-8 <0.01 – 0.1
Poliuretán edző 500-030-9
9051-49-4 <0.01 – 0.1
Magnézium por 231-104-6
7439-95-1 0.1 – 1
Polivinil-klorid 200-831-0
9002-86-2 0.1 – 0.6
Gumiarábikum 232-519-5
9000-01-5 <0.01 – 0.02
Dibutil-ftalát 84-74-2
201-557-4 0.6 – 1.4
Diizobutil-ftalát 84-69-5
201-553-2 0.1 – 0.6
Vasoxid 215-168-2
1309-37-1 <0.01 – 0.02
Diazodinitrofenol 225-134-9
4682-03-5 <0.01 – 0.05
Nitrofilm (zárókorong) 603-037-00-6
9004-70-0 <0.01 – 0.02
Zúzott üveg NAD <0.01 – 0.02
NAD – nincs adat

4 ELSŐSEGÉLY
4.1 Belélegzés: Vigye a sérültet friss levegőre. Amennyiben nem lélegzik a sérült, alkalmazzon lélegeztetést. Amennyiben krónikus hatások észlelhetők, forduljon orvoshoz
4.2 Nyelés: Hívjon orvost
4.3 Szem: Vigye a sérültet friss levegőre. Szem-irritáció esetén forduljon orvoshoz.
4.4 Bőr: Étkezés vagy dohányzás előtt mosson kezet vízzel és szappannal.
4.5 A legfontosabb akut és késleltetve jelentkező tünetek és hatások
4.5.1. Kitettség és hatások – belélegzés
4.5.1.1. – Akut: A por és gázok belélegzése enyhe torok és szem irritációt okozhat
4.5.1.2. – Krónikus: Az ellőtt lőszer (vagy gyújtókeverék) által keletkező pornak és füstnek való hosszantartó vagy ismételt kitettség emelkedett vér-ólomtartalmat okozhat, befolyásolhatja az idegrendszert, a hugy és nemzőszerveket. Az ólamnak ( vagy elműködő gyúelegynek) való túlzott kitettség tünetei közt lehet a súlyvesztés, fejfájás, csökkent hemoglobinszint és fáradtság.

Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 5/17 oldal
4.5.1.3 Elsősegély: Vigye az alanyt friss levegőre. Amennyiben leállt a légzés, alkalmazzon lélegeztetést. Krónikus tünetek jelentkezése esetén forduljon orvoshoz.
4.5.2. Kitettség és hatások – nyelés
4.5.2.1. Akut: Nem meghatározott
4.5.2.2 Krónikus: Nem meghatározott
4.5.2.3.Elsősegély: Nem meghatározott
4.5.3. Kitettség és hatások – szem
4.5.3.1. – Akut: Nagy mennyiségű gázzal való kontakt enyhe szemirritációt okozhat
4.5.3.2. – Krónikus: Nem jelentettek ilyet
4.5.3.3. – Elsősegély: Vigye az alanyt friss levegőre, és mossa le vízzel. Amennyiben az irritáció nő forduljon orvoshoz.
4.5.4 Kitettség és hatások – bőr
4.5.4.1. Akut: A bőr tölténnyel való érintkezése nem jelent egészségügyi kockázatot.
4.5.4.2.Krónikus: A bőr tölténnyel való érintkezése nem jelent egészségügyi kockázatot.
4.5.4.3.Elsősegély Étkezés vagy dohányzás előtt szappannal és vízzel mosson kezet.
4.6. Megjegyzés az orvosok részére:
Tartózkodjon a termék érintésétől segítségnyújtás közben. tartsa az áldozatot melegen és nyugalomban. Öntudatlan személynek ne adjon semmit szájon át.
4.7. Kitettség és hatások – rákkeltő hatások
Az összetevők rákkeltő hatásáról nincs tudomás
4.8 Kitettség és hatások – megjegyzések
Az ólom mérgező fém, mely egy modern lőszer elsütésénél felszabadulhat. Beltéri lőterek esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a takarításra az ólompornak és gázoknak való kitettség minimalizálása érdekében. A személyzetnek védőruházatot és megfelelő légzésvédelmi berendezést kell használnia a munka során
4.9 A már meglévő egészségi problémák romlása
Az ólompornak vagy gázoknak (vagy elműködő gyúelegyeknek) való hosszantartó vagy ismételt kitettség romlást okozhat vérszegénység esetén és magzati fejlődési toxicitás esetén.


Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 6/17 oldal
5 TŰZVÉDELMI INTÉZKEDÉSEK
5.1 Rendkívüli tűz és robbanási adatok
Amennyiben tűz éri el a szállítmányt ne kísérelje meg az oltást. Evakuáljon mindenkit, beleértve a vészhelyzeti reagálóerőket is 450 méter (1500mm láb) távolságra minden irányban.
5.2 Tűzoltó anyagok
Árassza el a területet vízzel, és hűtse a hüvelyeket. Amennyiben nincs víz, széndioxid, száraz vegyszer vagy föld használható. Amennyiben a tűz eléri a szállítmányt, vonja vissza a tűzoltókat és engedje a tüzet.
5.3 Tűzoltási eljárások:
Tűz esetén árassza el a területet vízzel és hűtse a tűz által még el nem ért lőszereket. Normál tűzoltó felszerelést használjon. Komplett tűzoltó védőfelszerelést viseljen, beleértve a jóváhagyott arcpajzsot, hogy elkerülje a repesz okozta sérüléseket.
6. INTÉZKEDÉSEK VÉLETLEN ELMŰKÖDÉS ESETÉN
6.1 Személyi óvintézkedések
Tiltsa meg a dohányzást a területen
Evakuáljon minden személyt minden irányban 450 m (1500mm láb) távolságra
Használják a 8. fejezetben meghatározott egyéni védőfelszereléseket
6.2 A vészhelyzeti szolgálatok tagjai részére
Használjanak szabványos tűzoltó felszerelést. A védelem tekintetében ennek meg kell felelnie a termék fizikai karakterisztikájából adódóknak, mint például a lőszerek felrobbanása nyomán kirepülő fémtörmelékek és a füstnek és irritáló gázoknak, amiért is gázmaszk viselése ajánlott.
6.3 Környezeti óvintézkedések
Nem alkalmazható
6.4 Az izoláció és tisztítás módszerei és anyagai
Kaparjon fel minden kiömlött anyagot egy megfelelő tárolóedénybe, mely lehet műanyag, vödrök vagy zsákok. Megsemmisítés a jelen biztonsági adatlap 13 fejezete szerint.
7 KEZELÉS ÉS RAKTÁROZÁS
7.1 A biztonságos kezelés előírásai.
A központi gyújtású lőszerek kezelése nem veszélyes. Ennek ellenére óvatosan kezelje. Kerülje az ürített lőszerek csappantyújának megütését vagy rázását kezelés, raktározás vagy használat közben.

Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 7/17 oldal

A központi gyújtású lőszerek használata során keletkező súlyos sérülések elkerülése érdekében
- Csak jó állapotú, és az adott lőszer kilövésére gyártott lőfegyvert használjon
- Amennyiben a lövés nem történik meg, késleltetett elsülés következhet be, vagy a fegyver kinyitáskor válthat ki lövést. A következő eljárás alkalmazandó:
a, Tartsa a csőszájat biztonságos irányba
b, várjon 30 másodpercet
c, óvja önmagát és másokat a csőfarban bekövetkező robbanástól
d, a változatlanul biztonságos irányba mutató csőszájnál ürítse óvatosan a fegyvert
- Biztosnak kell lennie abban, hogy a fegyver csőfurata mentes minden idegen anyagtól, mint olaj, zsír, sár, homok. Bármilyen akadállyal a csőben tüzelni a fegyverrel a cső robbanásához és sérüléshez vezethet.
- Az ellőtt lőszer lövedéke nagy hatótávolságú, súlyos sérülést vagy halált okozhat. Mindig legyen biztos a háttérben és irányítsa biztonságosan a fegyvert.
- Ne lőjön olyan felületre, mely gördületet okozhat, mint például a víz, sziklák vagy bármilyen más kemény és lapos felszín.
- kerülje el a gázok belégzését lövés közben.
- Ólom lövedékekkel történt érintkezés után mosson szappanos vízzel kezet,
7.2 Higiéniai előírások
Lőszerek kezelése vagy használata közben ne egyen, igyon vagy dohányozzon. Használat után alaposan mosson kezet.
7.3 Tárolás
- A lőpor a kézifegyver lőszerek romlandó anyaga. Általában ez a korlátozó tényező a lőszerek kémiai és ballisztikai stabilitásában. A lőszer élettartama függ a tárolás körülményeitől, különösen a megfelelő hőmérséklettől és páratartalomtól.
A töltényeket megfelelő, jól szellőző helyen kell tárolni, mérsékelt hőmérséklet és relatív páratartalom mellett, ami nem befolyásolja a por stabilitását.
- A levegő lőszercsomagok és a környező falak közötti megfelelő áramlásának biztosítása érdekében az alábbi hézagok alkalmazandók:
o 10 cm a padlótól
o 40 cm a falaktól és a plafontól.
- Amennyiben a lőszerek eredeti csomagolásukban egy hűvös, száraz és jól szellőző helyen kerülnek tárolásra távol minden gyújtóanyagtól az alábbi feltételek mellett.
-Hőmérséklet 20-25 C (68-77 F)
Relatív páratartalom: 65-75%
Több 10 (tíz) éves polcon tarthatósági idővel rendelkeznek.






Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 8/17 oldal

- Az eredeti csomagolás nélkül tárolt lőszerek az említett feltételek, hőmérséklet és páratartalom teljesülése esetén 5 (öt) éves polcon tarthatósági idővel rendelkeznek.
Az alábbi töltények semmi esetre sem tárolhatók huzamosabb ideig:
-Azok, melyek tábori körülmények között tároltak és nem ellenőriztek újra,
. Azok, melyeket több héten keresztül +25 C (77 F) és +45 C (113 F) között tároltak.
Ezeket a lőszereket speciális körülmények között kell tárolni, és 1 (egy) éven belül, vagy a lehető leghamarabb fel kell használni.
- Bármely az alább felsorolt körülmény fennállása esetén a lőszert vissza kell vonni szolgálatból:
-Huzamosabb idejű 65 C (150 F) fokon vagy afeletti hőmérsékleten tárolás esetén
-Rozsdásodás
-Fizikai sérülés
-Olaj vagy spray típusú kenőanyagnak, vagy korrozív környezetnek való kitétel
-A bőr lőszertartóban vagy tárakban történő tárolás kerülendő
- Fizikai behatástól óvandó
-Gyermekektől elzárva tartandó
-Jelen terméket tilos savakkal, ammóniával, erős oxidálószerekkel, maró anyagokkal együtt tárolni, korrozív környezeti hatásnak kitenni. Robbanóanyag kompatibilitási csoport: A és L
8 KITETTSÉG ELLENŐRZÉSE, SZEMÉLYES VÉDELEM
8.1 Korlátozott értékű összetevők, melyeket a munkahelyen monitorozni kell:
Kémiai összetevő ACGIH
TLV/TWA mg/m3
Réz 0.2 (a)
Cink NE
Ólom NE
Antimon NE
Nitrocellulóz NE
Nitroglicerin 0.05 ppm TWA (bőr)







Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 9/17 oldal
Kémiai összetevő ACGIH
TLV/TWA mg/m3
Grafitpor 2
Bárium-peroxid NE
Difenilamin 10
Dinitrotoluol 0.2
Tributil-citrát NE
Kálcium-karbonát NE
Kalcium-rezinát kár 15.0
Nátrium-szulfát NE
Nátrium-karbonát NE
Kálium-nitrát NE
Centralit I
(1,3-dietil-1-3-difenil-karbamid) NE
Kálium-szulfát NE
Bárium-nitrát 0.5
Alumínium por 5
Antimon-szulfid 0.5
Ólom-sztifnát 0.05
Tetracén NE
Stroncium-peroxid NE
Ón-dioxid 2
Poliuretán gyanta 2
Poliuretán edző 0.005ppm
Magnézium - por 10.0
Polivinil-klorid 1
Gumiarábikum NE
Dibutilftalát NE











Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 10/17 oldal

Kémiai összetevő ACGIH
TLV/TWA mg/m3
Diizobutil-ftalát NE
Vas-oxid 5
Diazodinitrofenol NE
Nitrofilm (zárótárcsa) NE
Üveg - zúzott NE
NE: nem megállapítható.
(a) - füstként
(b) - porként

8.2. Mérnöki ellenőrzések
Helyi elszívás ajánlott, ha jelentős por vagy por keletkezik
generált. Ellenkező esetben használjon általános elszívást.

8.3. Személyi védőfelszerelés
8.3.1. Szem / Arcvédelem:
Javasolt jóváhagyott/elfogadott védőszemüveg.
8.3.2. Bőr- és testvédelem:
Általában nem szükséges.
8.3.3. Légzésvédelem:
Általában nem szükséges. Jóváhagyott légzőkészülék használata ajánlott, ha
a füst és / vagy por koncentrációja meghaladja a TLV vagy a PEL értéket.

9- FIZIKAI ÉS KÉMIAI TULAJDONSÁGOK
Megjelenés: hengeres sárgaréz töltényhüvely
Szag: Nincs
Szagküszöb: Nem alkalmazható
pH: Nem alkalmazható
Olvadáspont / fagyáspont: Nem alkalmazható



Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 11/17 oldal

Kezdeti forráspont és forráspont tartomány: Nem alkalmazható
Lobbanáspont: Nem alkalmazható
Párolgási sebesség: Nem alkalmazható
Gyúlékonyság (szilárd, gázhalmazállapotú): Nem alkalmazható
Felső / alsó gyúlékonysági vagy robbanási határok: Nem alkalmazható
Gőznyomás: Nem alkalmazható
Gőz sűrűség: Nem alkalmazható
Relatív sűrűség: Nem alkalmazható
Oldékonyság (ok): Oldhatatlan
Megoszlási hányados: n-oktanol / víz: Nem alkalmazható
Öngyulladási hőmérséklet: Nem alkalmazható
Bomlási hőmérséklet: Nem alkalmazható
Viszkozitás: Nem alkalmazható

10- STABILITÁS ÉS REAKCIÓKÉSZSÉG
10.1 Reakciókészség
Normál használati körülmények között nem reagál.
10.2 Kémiai stabilitás
Normál hőmérsékleti és nyomási körülmények között stabil. Nem reagál vízzel.
10.3 A veszélyes reakciók lehetősége
Az egyes lőszerek meggyulladhatnak, ha a csappantyút ütés éri, vagy ha a lőszer túlzott hőhatásnak van kitéve, illetve 140 ° C fölé melegítve meggyulladhat.
10.4 Kerülendő körülmények
A korábban felsoroltak
10.5 Nem összeférhető anyagok
Savak, lúgok, ammónia, erős oxidálószerek, marók, robbanóanyagok: Kompatibilitási csoportok A és L.

Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 12/17 oldal

10.6 Veszélyes bomlástermékek
A lőszer elműködtetésekor bárium, ólom, alumínium, nitrogén és szén oxidjai keletkeznek. Ólomgőz is keletkezhet (a csappantyú elégett gyúelegyéből).

11- TOXIKOLÓGIAI INFORMÁCIÓK
11.1 A toxikológiai hatásokra vonatkozó információ
LEHETSÉGES EXPOZÍCIÓS UTAK: A termék fizikai jellege miatt valószínűtlen a felszívódás bármilyen úton /irányból. A lőszer elműködésekor kis mennyiségű belélegezhető részecske keletkezhet.
11.1.1 Akut toxicitás állatokon:
A (kész)termékhez: A komponensekhez
réz ólom nitrocellulóz cink nitroglicelin
szájon át
LD50 nem alkalmazható a termékhez 3.5mg/kg
(egér
intraperitoneális) nincs adat >5g/kg (patkány) nincs adat 105mg/kg (patkány)
bőrön át
LD50 nem alkalmazható a termékhez 375mg/kg
(nyúl- bőr alati) nincs adat nincs adat nincs adat >280 mg/kg (nyúl)
inhalálva
LD50 nem alkalmazható a termékhez
A tüzelés közben létrejött részecskék enyhén mérgezőek lehetnek nincs adat nincs adat nincs adat nincs adat nincs adat
irritáció Nincs bőr vagy szem irritáció a szerelt lőszer esetén légzőszervi irritáció nincs irritáció nincs adat szem irritáció enyhe szem és bőr irritáció
11.1.2 Bőrmarás / irritáció
A bőr és a patron érintkezése nem jelent egészségügyi veszélyt.
11.1.3 Súlyos szemkárosodás / szemirritáció
Nagy mennyiségű füsttel való érintkezés kisebb szemirritációt okozhat.
11.1.4 Légzőszervi vagy bőr túl értékenység
A légzőszervek vagy a bőr túlérzékenysége nem várható.
Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 13/17 oldal
11.1.5 Csírasejt mutáció
Ez a termék nem ismert vagy jelentett mutagén. Az ólom bizonyítottan mutagén számos in vitro vizsgálat alapján.
11.1.6 Karcinogenitás
A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) felsorolja az ólmot, mint lehetséges rákkeltő anyagot az emberek esetében, 2B csoport.
11.1.7 Reprodukciós toxicitás
Ez a termék esetében nem ismert, vagy számoltak be róla, hogy reproduktív vagy fejlődési hatásokat okozhat. Kimutatták, hogy az ólom (a csappantyú elégett gyúelegyének füstje) befolyásolja a magzat fejlődését, ideértve a következőket: születési rendellenességek és csökkentik a hím reproduktív funkciót a laboratóriumi állatokban.
11.1.8 Célszervi toxicitás - egyszeri expozíció
Nincs elérhető adat.
11.1.9 Célszervi toxicitás - ismételt expozíció
Nincs elérhető adat.
11.1.10 Légzésveszély
Nincs elérhető adat.
11.1.11További információ
Senki nem ismert vagy jelentett.
12-ÖKOLÓGIAI INFORMÁCIÓK
12.1 Ökotoxicitás:
Nincs adat a termékről. Az egyes összetevők a következők:
Réz: A réz toxicitása a vízi élőlényekre nemcsak a fajok szerint változik, hanem a víz fizikai és kémiai jellemzőivel, például a hőmérséklet, keménység, zavarosság és szén-dioxid-tartalom. Kutatások alapján a réz 0,1 és 1,0 mg / l közötti koncentrációja nem mérgező a legtöbb hal számára. A 0,015–3,0 mg / l koncentrációt toxikusnak jelentették, különösen lágy vízben a halak, rákok, puhatestűek, rovarok és planktonok számára.
Ólom: Az LC50 (48 óra) bluegill-ig (lepomis macrochirus) 2–5 mg / l értéket jelent. Az ólom mérgező
a vízi élőlények ( vízben élő, táplálkozó) számára
Cink: A cink koncentrációja, amely meghaladja a 0,13 mg / l-t, halálos kimenetelűnek számított a halak számára. Úgy tűnik, hogy a réz jelenléte szinergikus hatást fejt ki a cink toxicitására a halak tekintetében.
Nitrocellulóz: LC50> 1000 mg / l - mérgező a halakra, az algákra és a gerinctelenekre.
Nitroglicerin: Halak esetében 96 órás LC50 = 1228 mg / l (statikus)
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 14/17 oldal

12.2Mobilitás:
A lebomlott lövedékek feloldott ólomtartalma a talajon keresztül vándorolhat.
12.3 Perzisztencia / lebonthatóság:
A biológiailag nem lebontható lövedékek felaprózódnak és lebomlanak a talajban, ami ólomfelhalmozódáshoz vezet.
12.4 Bioakkumuláció:
Nincs adat. Nincs szükség jelentésre, ha a fém(törmelék) átmérője egyenlő vagy meghaladja a 100 mikrométert (0,004 hüvelyk).
12.5 Egyéb káros hatások:
Nincs elérhető adat.
13- SEMLEGESÍTÉSI(MENTESÍTÉSI) SZEMPONTOK
13.1 Termék
A selejtes lőszert (csappantyúhibás, deformált lőszerek stb.) Egy vízzel telt tartályban kell tárolni, amelyhez nedvesítőszerként mosószert adtak.
A lőpor egyetlen megfelelő megsemmisítési módja a kis mennyiségű égetés, kifejezetten veszélyes lőszerek megsemmisítésére tervezett égőben.
Miután a lőszert megfelelő elégetéssel közömbössé tették, a visszamaradt lőszerelemeket a helyi, állami és szövetségi törvényeknek megfelelően kell megsemmisíteni.
13.2 Csomagolás:
Az üres lőszeres dobozokat (egyedi csomagolás, külső doboz) meg kell semmisíteni és gyűjtésbe kell küldeni.
13.3 Egyéb információk:
A felhasználó felelős azért, hogy a fel nem használt anyagok, maradványok és tárolók kezelése vonatkozó helyi, állami és szövetségi törvényeknek és előírásoknak megfelelően történjen a nem veszélyes anyagok tekintetében.







Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 15/17 oldal
14- SZÁLLÍTÁSI INFORMÁCIÓK
14.1. IATA – LÉGI SZÁLLÍTÁS
Helyes szállítási név: lőszerek, kézifegyverek
UN szám: 0012
Osztály: 1.4S
kockázati besorolás: -
bárca: Robbanásveszélyes 1.4S
Csomagolási csoport: II
Utasszállító repülőgép: Pkg Instr. -130
Max. Nettó mennyiség / csomag - 25 kg
Teherszállító repülőgép: Pkg Instr. -130
Max. Nettó mennyiség / csomag - 100 kg

14.2 IMDG – TENGERI SZÁLLÍTÁS
Helyes szállítási név: lőszerek, kézifegyverek
UN szám: 0012
Osztály: 1.4S
kockázati besorolás: -
bárca: Robbanásveszélyes 1.4S
Csomagolási csoport: II
Csomagolási utasítások: P130
EmS-szám: F-B, S-X
MFAG táblázat: Lásd: IMO-MFAG
Rakományszegregáció: 05. kategória

14.3 FÖLDI SZÁLLÍTÁS
Helyes szállítási név: lőszerek, kézifegyverek
ENSZ-szám: 0012
Osztály: 1.4S
Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 15-2/17 oldal


Kockázati besorolás: -
bárca: Robbanásveszélyes 1.4S
Csomagolási csoport: II
Csomagolási utasítások: P130

14.4 A felhasználót érintő különleges óvintézkedések
Nincs elérhető adat




















Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 16/17 oldal
15- SZABÁLYOZÁSI INFOPRMÁCIÓK
Ez az anyagbiztonsági adatlap az alábbiak betartásával készült:
• REACh-rendelet: az 1907/2006 / EK európai parlamenti tanácsi rendelet
a vegyi anyagok regisztrációjáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról, módosítva
• ST / SG / AC.10 / 1 / Rev. 18. - Ajánlások a veszélyes áruk szállításáról – Modell Előírások
• IATA - „Internacional Air Transport Association” - Veszélyes árukra vonatkozó szabályzat - 55.Kiadás - 2014
• IMO - „Nemzetközi Tengerészeti Szervezet”. Nemzetközi veszélyes áruk tengeri kódexe (IMDG-KÓD) - 2012-es kiadás
• ICAO - „Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet” - 9284-NA / 905
• Ficha de Informações de Segurança de Produtos Químicos - FISPQ (Biztonsági Adatlap Vegyi termékek) - 2012. augusztus - NBR 14725 - Associação Brasileira de NormasTécnicas
• ADR „Veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás” 2013-as kiadás

Ez az SDS-biztonsági adatlap- csak az itt meghatározott termékekre vonatkozik, és csak megfelelő használat esetén
16-EGYÉB INFORMÁCIÓK
16.1 Az ebben az SDS-ben található információk a jelenlegi tudásunkon és tapasztalatunkon alapulnak, és célja a termékünk leírása a lehetséges biztonsági követelményekkel összhangban. Az információk nem tekinthetők a minőségi specifikációnak. Előfordulhatnak kockázatok, ha a terméket bármilyen olyan módon használják fel, amelyre nem tervezték.

16.2 A termék felhasználójának el kell döntenie, hogy milyen intézkedések szükségesek a termék biztonságos használatához önmagában, vagy más termékekkel kombinálva, figyelembe véve annak környezeti hatásait a vonatkozó szövetségi, állami vagy helyi törvények és előírások szerinti szabályozási megfelelési kötelezettségeknek eleget téve.

16.3 A felhasználó felelőssége, hogy minden felhasználónak és szakembernek átadja a megfelelő biztonsági adatokat és figyelmeztetéseket, a termék használatával kapcsolatos dokumentációban említett kockázatokra vonatkozóan.

16.4 A felhasználó nem mentesül annak ellenőrzése alól, hogy a helyi, vagy a vállalaton belüli előírások miatt egyéb kötelezettségek/eljárások terhelik-e. Kizárólag ő felelős termékének kezelésének és manipulálásának tekintetében.



Biztonsági adatlap
Termék megnevezése: Kézifegyverlőszer központi gyújtású pisztoly, revolver és puskalőszer – minden kaliber .500 kaliberig
SDS No: 001 – Rev. 08 Kelt: 2014 július 20, 17/17 oldal
16.5 A termék kezelésének, tárolásának, felhasználásának és ártalmatlanításának feltételei vagy módszerei a CBC hatáskörén kívül esnek, és meghaladhatják a CBC ismereteit.
Ezen okok miatt a CBC nem vállal felelősséget és kifejezetten nem vállal felelősséget a termék kezelésével, tárolásával, használatával vagy ártalmatlanításával kapcsolatban bármilyen módon felmerülő veszteségért, kárért vagy költségért.
16.6 Az ebben a biztonsági adatlapban szereplő nyilatkozatok és ajánlások nem helyettesítik a helyi, állami vagy szövetségi szabályokat vagy rendeleteket. Az egyes közösségekben a megfelelő hatóságokkal kell konzultálni a két bázisú gyér füstű lőpor tárolására, kezelésére vagy szállítására és használatára vonatkozó törvényekről és szabályozásokról.
16.7 Rövidítések és meghatározások
ACGIH American Conference of Governmental Industrial Hygienists
CAS Nº Chemical Abstracts Service Numbers
EMS Emergency Schedules
HMIS Hazardous Material Information System
LC50 Lethal Concentration 50 percent kill
LD50 Lethal Dose 50 percent Kill
LEL Lower Explosive Limit
MFAG Medical First Aid Guide
NA Not Applied
NE Not Established.
ND or NS Not Defined or Not Specified
NFPA National Fire Protection Association
OSHA Occupational Safety Health Administration
PEL Permissible Exposure Level
ppm Parts per million
REACH Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemical
STEL Short Term Exposure Limit
TDM Toxic Dose Level
TLV Threshold Limit Value
TWA Time Weighed Average
UEL Upper Explosive Limit

UNO United Nations

Pobeda Technology
Gorazde
TERMÉK BIZTONSÁGI ADATLAP
1. Termék: pisztolylőszer
2. Gyártó: Pobeda Technology, Gorazde d.d. Bosznia-Hercegovina
3. Termékbesorolás: 1.4S UN 0012
4. Technikai adatok:

Töltény Méretek
CIP szabvány szerint Nyomás
(bar) Mennyiség
g/darab
TDCC Gyúelegy Lőpor



9x19 mm
Tab. IV
Date 84-06-14
Rev. 00-06-07




2350


0,029


0,350

5. Anyagösszetétel és tájékoztató az összetevőkről:
a. Lövedék: 97,75 % ólom, 2,25% antimon
b. Hüvely: réz
c. Gyúelegy keveréke: sinoxid
d. Lőpor: duplabázisú

6. Veszélyek:
Tevékenységek: tűz, hőhatás (max. 120℃), elektromosság, fizikai erőbehatás, törés, szikra. Tilos a dohányzás.

7. Elsősegély
Sérülés esetén kövesse az általános szabályokat és utasításokat.
Égés: égési sérülés esetén a lehető leghosszabb időn keresztül hűtsék a sérült felületet hideg vízzel. A sebbe szorosan illeszkedő ruhát ne távolítsák el, szükség esetén alkalmazzanak sokk-kezelési terápiát. Keressenek orvosi segítséget.
8. Tűzoltás
Gépjármű tűz esetén használják a jármű rendszeresített tűzoltókészülékét. Homok és víz használata megengedett.
Amennyiben a tűz eléri a rakományt ne kíséreljék meg az oltást.
Az esetlegesen szétszóródó lőszerdarabok és szilánkok miatt ürítsék ki a tűz 50 méteres körzetét.
9. Kezelés és raktározás
Kerülje a fizikai behatást, illetve a durva mozgatást. Ne nyissa ki a dobozokat, vagy kezelje a lőszert raktár vagy szállítási területen. Ne nyissa fel, vagy vágja meg a lőszereket. A tárolás a felhasználó ország ilyen típusú termékek tárolására vonatkozó szabályai betartása mellett, eredeti kartonokban történjen. A tárolóhelynek lőszer tárolására engedélyezett raktárnak kell lennie. A terület legyen hűvös és száraz. A raktárterületen a dohányzás és a nyílt láng használata tilos.
Minden elektromos berendezésnek és szerelésnek meg kell felelnie a robbanóanyag-tároló helyekre vonatkozó normáknak és ajánlásoknak.
10. Stabilitás és reaktivitás
A termék hasznos élettartalma során normál tárolási körülmények között stabil marad. Reaktivitást csak fokozottan korrozív anyagokkal való érintkezéskor mutat.

11. Toxikológiai információ
Nem mérgező anyag
12. Ökológiai információ
Használat után ne hagyja a területen.
13. Megsemmisítési eljárás
Robbantással

14. Szállítással kapcsolatos információk
Eredeti csomagolásban
UN 0012; Class 1.4; Group S.

15. Egyéb információk
Ezt a terméket az elfogadott ipari higiéniai szabványoknak és jogi eljárásoknak megfelelően kell tárolni, kezelni és felhasználni. A termék használata előtt kérjük olvassák el a dobozokon elhelyezett biztonsági szabályokat.



Webáruház készítés
paypal